Frågor & svar

Nedan finner du vanliga frågor och svar kring knipövningar, knipkulor och inkontinens.

Varför drabbas bara vissa kvinnor av inkontinens?

Det troliga är att det finns en ärftlig faktor som bidrar till en skörare och mindre elastisk bindväv. Detta bidrar till att urinröret som hålls uppe av bindväven kan ändra position om denna brister. I sin förändrade position blir det sedan svårare att hålla tätt.

Är det möjligt att bli botad från inkontinens?

Beroende på vilken typ av inkontinens man har finns det olika möjligheter till att bli av med sina problem. Ungefär 90 procent av de som har ansträngningsinkontinens blir förbättrade eller helt botade. För de träningsinkontinenta är motsvarande siffra 50 procent.

Vilka är de vanligaste formerna av behandling för inkontinens?

De vanligaste formerna är bäckenbottenträning, medicin, elektrostimulering och operation. Vilken av dessa som kan vara mest effektiv beror på vilken typ av inkontinens man har.

Finns det olika typer av knipövningar?

Ja, det finns olika tekniker för att träna din bäckenbottenmuskulatur. Sök på internet för att hitta de olika träningsmetoderna. Några av dessa är snabba knip, uthållighetsknip och styrkeknip.

Hur lång tid tar det innan träning med knipkulor ger effekt?

Detta beror naturligtvis på hur ofta du tränar, men om du använder dem tio minuter varje dag så kommer du normalt märka en klar effekt inom några månader. Om du inte har märkt någon avsevärd förbättring inom 20 veckor, bör du kontakta en gynekolog.

Är det farligt att utföra knipövningar med knipkulor?

Om du köper dina knipkulor från en auktoriserad återförsäljare och följer instruktionerna, är användning knipkulor helt ofarligt. Faktum är att när du utför knipövningar med knipkulor så minskar du risken att träna fel, och minskar då även risken för skador.

  • Presentation

    Denna sida är skapad för att hjälpa kvinnor att ta kontroll över sin inkontinens och uppnå ett bättre välbefinnande och en ökad livskvalitet.

    Att utföra knipövningar dagligen har dessutom många andra fördelar, framförallt relaterat till ett bättre sexliv.